Wine: a Scientific Exploration / Вино: взгляд со стороны науки
Год выпуска: 2003
Автор: Sandler M., Pinder R. / Сандлер М., Пиндер Р.
Жанр: о вине
Издательство: Taylor and Francis
ISBN: 0-415-24734-9
Формат: PDF
Качество: Отсканированные страницы
Количество страниц: 320
Описание: Людям нравится вино: мы наслаждаемся его букетом ароматов и вкусов, его мягким влиянием на наше настроение, его атмосферой. Но есть и обратная сторона медали, как с медицинской, так и с других точек зрения. Ученые – авторы данной книги - поставили задачу максимально объективно рассмотреть этот вопрос, отделить главное от второстепенного, правду от вымыслов. Их авторитетные заявления, представленные в книге, думается, будут интересны врачам различных направлений (кардиологам, невропатологам, психиатрам, офтальмологам), биологам и микробиологам, энологам и виноградарям, историкам, а также просто любителям вина.
We like wine: we enjoy its spectrum of tastes, its buoyant effect on our state of mind, its mythology. Not that we think of ourselves, for a moment, as wine snobs - but we do have a minimal expertise, yes, and some discrimination, which add to our pleasure. Even so, we are well aware that our good vibes are just that and strictly subjective. Above all, we are scientists and our aim at all times is to be as objective as possible.
Wine carries a heavy baggage. In this book, we hope to winnow the facts, as it were, from the chaff and have assembled top talent from a broad range of scientific interests to assist us. Their authoritative views, presented in this volume, ought, we think, to be required reading for medical practitioners from many different disciplines - cardiologists, neurologists, psychiatrists, ophthalmologists, and microbiologists - as well as for botanists, oenologists and viticulturists, historians of science, and simple wine buffs.